32181310 post@menova.no

”Gir mennesker en sjanse”

Eirik fikk jobb

Elkjøp Hønefoss er en stor elektronikkbutikk med mange ansatte. Det som kundene trolig ikke vet er at bedriften er en viktig attføringspartner for Menova og at flere av deres ansatte har kommet inn den veien. I skranken i dataavdelingen sitter en høy og slank gutt. Han møter meg med et stort smil og et lystig ”hva kan jeg hjelpe deg med”. Jeg sier jeg har en avtale med varehussjefen Geir og den blide ansatte småløper for å finne ham for meg. Det er en rolig torsdag formiddag og noe forteller meg at dette må være et koselig sted å jobbe.

Vel oppe på personalrommet forteller varehussjef Geir Thoresen om hvordan samarbeidet med Menova startet for omtrent tre år tilbake.

 • Menova tok kontakt med oss og lurte på om vi på Elkjøp Hønefoss kunne tenke oss å være med som samarbeidspartner. Vi hadde behov for arbeidskraft i varepåfylling, spillavdelingen og varemottaket og derfor sa vi ja.

Samfunnsansvar

Vi sitter ved et langbord i annen etasje. Det er store vinduer på begge sider av det avlange rommet, og gjennom vinduene på høyre side kan man se ned i butikken ovenifra. Her finnes rad på rad med uttallige duppedingser til hus og hjem.

 • Vi ser helt klart en gevinst ved å være med på dette, sier Geir.

Han har på seg den karakteristiske mørkeblå skjorta med et grønt og blått slips. Det samme har avdelingssjef på dataavdelingen Christian Johansen, som også er tilstede.

Geir fortsetter.

– Vi får muligheten til å få inn flinke folk og prøve dem ut, uten noe særlig kostnad. I fremtiden har vi da kanskje fått oss en veldig god medarbeider. Samtidig ser vi på det som en del av vårt samfunnsansvar, sier Geir.

Ser potensial

Det er mange med ulik bakgrunn gjennom systemet og Geir mener det å ha forståelse for deres bakgrunn er viktig.

 • Det er klart at det krever litt av oss. Det tar tid, som vi må sette av. I tillegg må man ha tålmodighet og forståelse for kandidaten, så vi må tilrettelegge og behandle litt forskjellig, men samtidig stille tilnærmet samme krav som til en hvilken som helst ansatt.

Geir lener seg tilbake i stolen og overlater ordet til sin assisterende varehussjef.

 • Vi kan se et potensial i noen og dermed strekker vi strikken litt lengre enn vi ville ha gjort til vanlig, utdyper Christian.

Begge mener likevel at gevinstene klart overstiger kostnadene ved samarbeidet.

Vil gi mennesker sjanser

Både Geir og Christian understreker at Menova er veldig flinke til å følge opp.

 • Menova er profesjonelle, de følger opp tett og hvis det viser seg at en kandidat ikke fungerer, er de kjappe til å avslutte forholdet. Jeg har vært borti andre lignende selskaper, men det er få som er så proffe og følger opp så godt som Menova gjør, sier Geir.

På bordet ligger et innrammet diplom bedriften mottok i begynnelsen av juni. Varehussjefen synes det er trivelig å få EKSTRA-prisen av Menova.

 • Det er veldig, veldig hyggelig å bli satt pris på. Vi forsto ikke helt hvor stort dette var, men nå har vi har hørt at det bare er to bedrifter som har fått den før oss. Det er jo stort. Vi vurderer å henge opp diplomet nede i butikken. Vi må bare finne en fin plass først, sier han og peker mot vinduet med utsikt ut i butikken.

EKSTRA står for entusiasme, kvalitet, stolthet, tillit, raushet og ansvarlighet.

Mestring

Anne Sofie Berg Hansen er næringslivskontakt i Menova og har fulgt opp Elkjøp Hønefoss tett. Da hun delte ut EKSTRA-prisen i juni sa hun at det alltid er smil og positivitet hos dem.

 • De går den ekstra mila og det er en viktig grunn til at de fikk prisen. Intensjonen er ansettelse og ikke bare inn og ut, derfor er det hyggelig når det blir fast ansettelse ut av det. Det er viktig å tenke mestring og se potensial. Slik oppnår man lojale medarbeidere, sier hun.

I 2014 fikk 61 personer jobb gjennom Menova. Tallet ser ut til å bli enda bedre i 2015.

– Vi har samarbeid med mange bedrifter, kanskje 350-400, men bare rundt 50 av disse har vi en tett kontakt med. Vi ønsker oss helt klart flere. Bedrifter kan være veldig verdifulle selv om det er få ansatte, på grunn av arbeidspraksisplasser, sier Anne Sofie.

Geir i Elkjøp Hønefoss ser ingen grunn til å avslutte samarbeidet med Menova.

 • Alt tyder på at vi vil fortsette med dette. Vi er opptatt av å gi mennesker sjanser og vi har ingenting å tape på å prøve, sier han.

Fra venstre: Geir Thoresen, Eirik Olsen Jakobsen, Christian Johansen

”Har gode erfaringer med Menova”

Eirik er lykkelig, han har fått jobb

Det blide ansiktet som møtte meg i skranken i dataavdelingen tilhører Eirik Olsen Jakobsen. Han er 24 år og 1. juli i år fikk han fast stilling hos Elkjøp Hønefoss. Han er nå en full del av bemanningen. Prosessen fram til fast ansettelse har vært lang, men lærerik

Jeg er lykkelig. Endelig har jeg et fast holdepunkt, sier Eirik om sin nye jobb.

Han har vært gjennom attføringstiltaket Arbeid med bistand (AB) hos Elkjøp Hønefoss i rundt to år gjennom Menova. Han legger ikke skjul på at han ikke var så pliktoppfyllende i starten.

 • Jeg var flink med fraværet.

Begge sjefene ler.

 • Det var en positiv måte å si det på, sier Geir med et smil. Det er sånn Eirik er, veldig positiv.
 • Men jeg tok meg selv i nakken og ordna opp i det, fortsetter Eirik.

Christian understreker at den nyansatte gjorde en viktig jobb selv. Og den tette oppfølgingen fra Menova var også sentral for at det skulle gå.

Ville jobbe med mennesker

 • Jeg begynte på helse- og sosial på videregående, men jeg fullførte ikke. Jeg hadde lyst til å jobbe med mennesker, men jeg skjønte likevel at det ikke var helt det der jeg hadde lyst til. Også var jeg skolelei, sier han.

Hos Elkjøp får Eirik likevel ha en del kontakt med mennesker.

 • Det er en fordel at jeg er så pratsom. Kanskje tidvis litt for pratsom, sier han og smiler bredt. Jeg småprater gjerne litt med kundene om andre ting også. Det er viktig å få god kjemi, understreker han.

Tett oppfølging

Eirik har gode erfaringer med Menova.

 • NAV ba meg ta kontakt med Menova. Det samme gjorde en del bedrifter jeg hadde levert CV til. Hos Menova fikk jeg tett oppfølging. Jeg sa jeg kunne jeg tenke meg å jobbe med elektronikk, for jeg kan mye om data. Da kom jeg hit til Elkjøp.

Christian legger til at karakterer ikke er det viktigste for Elkjøp.

 • Vi jobber jo med mennesker her, så vi er ute etter personligheter, ikke karakterer, sier han. Eirik hadde i tillegg en stor arbeidsinnsats da han var her, så vi så et klart potensial i ham.

Eirik har ikke noe imot å skryte av sjefene sine.

 • Jeg har veldig snille sjefer. Christian har fulgt meg opp så innmari bra, sier han og titter bort på sin nærmeste sjef. Og det sier jeg ikke bare for å få høyere lønn.

Alle tre smiler hjertelig og det er tydelig at Eirik har blitt en naturlig del av arbeidsstokken hos Elkjøp Hønefoss.

Eirik Olsen Jakobsen